Friday, November 6, 2015

Lecţia 35 – Puncte de reper în progresul spre iluminare



Practici avansate de yoga
Lecţii principale

Autor: Yogani
Data primei publicări: 8 decembrie 2003

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie? )

Întrebare: Care este destinaţia finală a meditaţiei, cum vor evolua experienţele de-a lungul timpului şi cât va dura să competez călătoria?

Răspuns: Destinaţia ultimă este iluminarea. Ce este iluminarea? O stare de uniune echilibrată între cele două naturi din noi: pura conştienţă extatică şi implicarea noastră senzorială în această lume fizică. Aceasta este definiţia din yoga şi destinaţia tuturor religiilor.

Evoluţia experienţelor este o călătorie complexă şi personală, dar urmează un anumit model. Se pot distinge trei stadii:

Întâi vine răsărirea tăcerii prin meditaţia regulată. Este trăită şi ca o stare tot mai stabilă de pace, fericire şi extaz. Este trăită mai ales ca o stabilitate interioară care nu este zdruncinată de nici o experienţă exterioară. Tăcerea interioară este temelia pentru experienţe ulterioare care sunt facilitate de adăugarea altor practici avansate de yoga, care trăzesc tăcerea purei conştienţe extatice într-o o stare dinamică în sistemul nostru nervos. 

În al doilea rând apare experienţa extatică în corp şi în mediul înconjurător. Vine dintr-o trezire a forţei vitale în corp şi o rafinare treptată a experienţei senzoriale. Prin pranayama (controlul respiraţiei) şi prin alte metode, meditaţia se îmbunătăţeşte astfel încât simţurile se deschid spre interior, permiţându-ne să percepem energiile extatice care curg prin noi şi în jurul nostru. Se poate spune că tăcerea se mişcă prin noi şi aceasta creează o nouă modalitate captivantă de trăire. În timpul acestui stadiu, creşte firesc aprecierea pentru felul în care energie divină curge prin viaţă, ceea ce duce la o dorinţă crescută de a avea şi unifica experienţa senzorială tot mai profundă. Ne abandonăm acestui proces pe măsură ce avansează şi această abandonare accelerează procesul. Al doilea stadiu este ca o cădere nesfârşită într-un abis de extaz. Funcţionăm în lume cu o bucurie crescândă pe măsură ce atenţia noastră este absorbită în frunmuseţea vie mereu prezentă care se mişcă sub suprafaţa tuturor lucrurilor. Pentru noi, limitele se dizolvă.

În al treilea rând, pe măsură ce atenţia se centrează în mod firesc pe omniprezent, pe tăcerea extatică care ondulează în toate lucrurile, devenim armonie mereu prezentă. Descoperim că suntem esenţa tuturor lucrurilor. Aceasta este experienţa unităţii, uniunii, iluminării. Lumea nu dispare. Devine transparentă. Limitele apar precum voaluri, acoperind subţire esenţă vieţii, pe care ajungem să o cunoaştem ca fiind o expresie a propriei noastre naturi. Putem încă să acţionăm în lume? Da, dar motivele noastre sunt diferite decât cele pe care le-am avut înainte, când ne vedem doar separaţi. Acum acţionăm in interesul unui eu lărgit. Comportându-ne aşa, putem părea lipsiţi de un eu.  Adevărul este că întotdeauna acţionăm în propriul interes. Dar eu nostru devine universal, aşa că interesul nostru cuprinde întreaga umanitate şi tot ce este viu.

De la începutul practicilor avansate de yoga (şi poate chiar înainte), putem trăi nuanţe ale oricărui stadiu, in funcţie de dinamica procesului nostru de purificare. Putem avea elemente din toate cele trei stadiile în acelaşi timp. Cu timpul ajungem să recunoaştem experienţele semnificative ca repere pe drumul spre iluminare. Vor fi multe mai multe sub-repere prezentate pe măsură ce introducem practici avansate de yoga adiţionale. Reperele sunt folositoare să ne facă să continuăm, să ne inspire şi să ne menţină constanţi în programul zilnic de practici. Reperele nu sunt folositoare pentru a proclama: „Astăzi am ajuns aici pe drumul spre iluminare.” Într-adevăr, s-ar putea foarte bine să fim acolo, dar va fi semnificativ numai atunci când trecem dincolo şi experienţa noastră devine permanentă şi parte din viaţa noastră de zi cu zi. Când experienţă devine naturală şi normală, ea devine reală. Este viaţa aşa cum e menită să fie trăită. Reperele se vor dizolva în timpul călătoriei. Iliminarea, în cele din urmă, nu are de-a face prea mult cu reperele. Are de-a face cu a deveni acela ce noi suntem deja. 

Dacă ai face acea călătorie spre California aşa cum am discutat deja, o dată ce ajungi acolo îţi vei petrece timpul minunându-te cum ai ajuns acolo? Probabil că nu. Mult mai bine e să te bucuri de frumuseţea Californiei aşa cum este în prezent. Cu toate acestea, este folositor să recapitulăm detaliile acestei călătorii îndelungate pentru beneficiul altora. Până la urmă, toată lumea emană din aceeaşi conştienţă divină, aşa că este normal să avem grijă ca toată lumea să aibe o călătorie sigură şi rapidă.

Isus a spus: „Şi precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea.” (Luca, 6:31). Adevărul este că toţi ceilalţi sunt tu. Aşa că acesta nu este numai un bun sfat moral, este un bun sfat practic. Din punct de vedere al experienţei noastre, ajungem să aflăm că ceilalţi sunt propriul nostru eu pe măsură ce uşile noastre interioare se deschid spre tărâmurile divine din noi. 

 Cât timp durează acestă călătorie? Depinde în cea mai mare măsură de noi – de acţiunile noastre trecute care au produs blocajele situate adânc în sistemul nostru nervos şi de ceea ce facem de acum încolo. Nu putem schimba trecutul. Dar putem face mult în prezent să schimbăm viitorul. Nimeni nu poate face aceasta în afară de noi. Dacă începem practici avansate de yoga cu sincer devotament, va apărea o nouă direcţie în viaţa noastră. O dată ce ne încredinţăm ferm acestei căi, este numai o chestiune de timp. Apoi vedem că nu este vorba atât de mult despre destinaţia finală. Este vorba despre a trăi tot mai fericit în prezent cu fiecare zi, cu fiecare lună şi cu fiecare an. Aceasta este o cale extatică, o cale de plăcere, pe măsură ce ne deschidem spre interior. Porneşte pe acestă cale şi începe astăzi să te bucuri de ea. Vei ajunge la sfârşit, încetul cu încetul.

Gurul este în tine.

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:
·        Pentru instrucţiuni detaliate privind meditaţia profundă, consultaţi cartea AYP Meditaţia Profundă (AYP Deep Meditation) şi AYP Plus.
·        Pentru o discuţie detaliată privind repere pe drumul spre iluminare, consultă cartea AYP Cele opt membre ale yogăi (AYP Eight Limbs of Yoga).

No comments:

Post a Comment