Friday, October 23, 2015

Lecţia 34 – Meditaţia şi problemele mondiale



Practici avansate de yoga
Lecţii principale


Autor: Yogani
Data primei publicări: 8 decembrie 2003

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare: Desigur sunt probleme mai importante la care trebuie să ne gândim decât AIEM (I AM). Ce facem cu problemele mondiale urgente cum sunt: terorismul şi războiul, sărăcia, foametea? Nu înţeleg. Eşti sigur că meditaţia nu este o formă de a fugi de realitate?

Răspuns: Aminteşte-ţi că meditaţia nu înseamnă să ne gândim la AIEM la întâmplare. Aşa cum am discutat deja în detaliu, meditaţia este o metodă precisă care ne aduce la cel mai adânc nivel de pace şi fericire din noi şi care scoate la iveală aceste calităţi în viaţa noastră de zi cu zi. Meditaţia nu este o formă de a evada relitatea. Este mai curând o pregătire pentru realitate. Poţi spune şi că meditaţia dezvăluie realitatea, pentru că ceea ce noi considerăm că este realitatea este aproape în întregime rezultatul percepţiei noastre. Mai precis, vedem paharul pe jumătate plin sau pe jumătate gol?

Dacă vedem paharul pe jumătate plin, avem speranţă. Avem energie abundentă să facem bine, chiar şi în cele mai dificile situaţii. Vedem modalităţi ca lucrurile să se îmbunătăţească şi acţionăm în această direcţie. Dacă vedem paharul pe jumătate gol, e puţină speranţă, puţină energie să acţionăm spre mai bine. Suferim şi suntem o povară pentru cei din jurul nostru. Devenim parte din problemă, în loc să fim parte din soluţie. Deci, dacă descoperi că meditaţia este o sursă de pace, de fericire interioară, de optimism şi tărie în viaţa ta, atunci aceasta este o formula de a îmbunătăţi situaţia ta şi lumea în general. 

Rezultatele meditaţiei sunt molipsitoare. Când medităm, ceilalţi sunt influenţaţi nu numai de faptele noastre inspirate, dar şi de radiaţia invizibilă a conştienţei extatice pure care emană din noi. Putem induce pace şi optimism în ceilalţi dacă ne deschidem spre infinitul interior.

Isus a spus: „Voi sunteţi lumina lumii.” (Matei, 5:14).

Dacă millioane de oameni ar face meditaţie în fiecare zi, lumea ar fi iluminată. Fiecare dintre noi putem să ne aducem contribuţia scoţând la iveală lumina divină din noi. Nu este o fugă de realitate. Este o responsabilitate. A deveni mai mult nu este ceva care ne priveşte numai pe noi. Priveşte pe toată lumea de pe pământ.

Aşa că meditează în fiecare zi şi pe urmă mergi şi fă munca pe care o simţi în inima ta că este cea mai importantă. Fie ca paharul tău să se reverse pentru beneficiul tuturor. 

Gurul este în tine.

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:
·        Pentru instrucţiuni detaliate privind meditaţia profundă, consultaţi cartea AYP Meditaţia Profundă (AYP Deep Meditation) şi AYP Plus.

No comments:

Post a Comment