Tuesday, September 1, 2015

Lectia 18 – Cum să găsim timp pentru meditaţie



Practici avansate de yoga

Lecţii principale

Autor: Yogani
Data: Vineri, 28 Noiembrie 2003

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiți de la începutul arhivei, deoarece lecțiile anterioare sunt necesare pentru a înțelege și practica această lecție. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie? http://aypromania.blogspot.com/2015/08/lectia-10-de-ce-aceasta-discutie.html)

Întrebare: Meditaţia este foarte relaxantă şi aş vrea să mă ţin de ea, dar este greu pentru mine să o fac de două ori pe zi. Călătoresc mult şi am soţie şi copii, cu care doresc să petrec timp când sunt acasă. Timpul pentru meditaţie este scurt. Ce mă sfătuieşti?

Răspuns: Noi cei care avem familii, responsabilităţi, vieţi pline, avem un avantaj când e vorba să facem meditaţie, prusupunând că suntem înstare să ne facem timp pentru ea. Cauza acestui beneficiu suplimentar constă în faptul că evoluţia iluminării depinde de interacţia regulată dintre conştienţă şi viaţa lumească. Cum poţi sa afli care este adevarata natură a lumii dacă nu eşti în ea, stabilizând în activitătea zilnică tăcerea extatică pe care o trăieşti în meditaţie?

Pentru a beneficia de meditaţie,  este important să ne facem timp pentru două şedinţe în fiecare zi. Această “găsire a timpului de meditaţie” este o măsură a dorinţei noastre, a devotamentului nostru pentru realizarea potenţialului latent din noi. Este un test pe care cu toţii îl trecem în fiecare zi – a duce la bun sfârşit lucrurile pe care vrem  cu adevărat să le facem cere ceva disciplină. La drept vorbind, nu e vorba de cât timp avem sau nu avem. Este vorba de a decide ce este important pentru noi şi a face ceea ce este necesar.

Nimeni nu poate să-ţi spună ce este important pentru tine. Numai tu poţi să ştii. Este cu totul în puterea ta, e totdeauna alegerea ta. Ce iţi spune vocea lăuntrică? Ceva în tine te cheamă spre mai mult, mereu mai mult. Sămânţa vrea să crească într-un copac puternic, cu flori frumoase şi parfumate, răsărind peste tot. Trebuie să crească. Noi toţi suntem chemaţi de curentul evoluţiei dinlăuntrul nostru.

Odata ce ai luat decizia să practici meditaţia, restul se reduce la consideraţii practice. Cum să ne facem timp? Este într-adevăr o problemă frecventă. Cum găsim timp să ne spălăm pe dinţi, să facem duş, să mâncăm,  să spălăm vasele, să plătim întreţinerea şi să golim coşul de gunoiul? Toate aceste sunt lucruri pe care le facem pentru că ştim că trebuie făcute. Le facem pentru că ştim că dacă nu le facem, viaţa devine un haos, un ghiveci, iar noi ne-am simţi lamentabil.  Ne-am descurca un timp fără să facem toate aceste lucruri, dar pâna la urmă va trebui să ne asumăm consecinţele. Oamenii care meditează regulat de ceva vreme, dezvoltă o atitutine similară privind practica meditaţiei. Ei ştiu că trebuie facută, ori rezultatul dorit nu se va materializa şi viaţa lor nu va fi tot ceea ce ar putea să fie. Aceşti oameni ajung la aceeaşi concluzie în privinţa meditaţie ca şi  în privinţa spălatului pe dinţi, duşului regulat şi scosul gunoiului. Aşa ajung să facă un obicei din a medita.

Dar dacă intervin circumstanţe în care programul de meditaţie zilnic pare imposibil? Eşti în avion la 5 după-amiaza şi ai o oră până să ajungi acasă. Nici o problemă. Meditează în avion. Dar ce să faci cu zgomotul, zdruncinăturile avionului, turbulenţele aeriene? Toate acestea nu contează.  În meditaţie, le tratezi pe toate la fel ca pe oricare alta distracţie de la mantră. Te întorci lejer, fără efort, la mantră când îţi dai seama că eşti pierdut în gânduri, zgomote, mişcări ale corpului sau ale mediului din jur sau în orice altceva. Nu este dificil de meditat în avioane, trenuri, automobile (dar nu în timp ce conduci!), săli de aşteptare, aproape oriunde nu eşti solicitat să interacţionezi cu cei din jur pentru o vreme. Desigur, ideal este să fii acasă, în locul tău obişnuit de meditaţie. Dar dacă apar orice fel de piedici când vine timpul să meditezi, atunci foloseşte-te de posibilitate să-ţi faci meditaţia. 

Dacă este imposibil să meditezi la ora obişnuită, fă-ţi un plan să meditezi la altă oră din zi, mai devreme sau mai târziu. Totuşi nu îţi face un obicei din a medita înainte de culcare.  Meditaţia înainte de culcare e mai bine decât a nu face meditaţie de loc, dar este preferabil să fii activ după meditaţie. Procesul de purificare şi integrarea constienţei în sistemul nervos este facilitat când te angajezi în activitate, mai degrabă decât în somn. De fapt, meditaţia înainte de culcare s-ar putea să te ţină treaz un timp. Încearcă o dată şi vei vedea ce se întâmplă.

Să presupunem că ajungi acasă de la serviciu şi afli că trebuie să pleci într-o jumătate de oră să cinezi cu câţiva prieteni. Această jumatate de oră este şansa ta de a medita. În mod normal ai lăsa mai mult timp înainte să pleci de acasă.  Dar de data aceasta nu se poate altfel. Ce o să faci? Aşează-te şi meditează cinci minute, zece minute sau un sfert de oră – cât timp este posibil sa aloci. Acordă-ţi timp să meditezi şi foloseşte-l cât mai bine, inclusiv timp să te odihneşti adecvat după meditaţie şi să ajungi la timp la cină. Sunt sute de modalităţi să strecori o meditaţie în puţinul timp pe care îl ai dacă vrei cu adevărat. Totuşi nu fă un obicei zilnic din această comprimare a meditaţiei. Dacă faci planuri din timp, vei reuşi să susţii o practică constantă 99% din timp. Când ceva intervine in programul obişnuit, tot poţi să te scufunzi de câteva ori în conştienţa extazului pur.  Aceasta va ajuta la cultivarea continuă a obiceiului de a medita şi îţi va da o infuzie de pace şi fericire. Fiecare moment de meditaţie este un mare pas înainte. 

Succesul tău va depinde de a dori şi a face cât poţi să satisfaci acestă dorinţă în fiecare zi. Dacă procedezi aşa, cu siguranţă îţi vei  îmbunătăţi viaţa ta plină şi activă. Este unul din cele mai bune lucruri pe care poţi să le faci pentru familia ta. Cu timpul va produce miracole în viaţa lor şi rezultatele exterioare vor fi evidente.

Gurul este în tine.

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:
  • Consultaţi lecţiile complete, cu comentariile şi adăugările autorului, publicate în două volume sub titlul  „Practici avansate de yoga: Lecţii simple pentru o viaţă extatică” (AYP Easy Lessons for Extatic Living). Consultaţi AYP Plus pentru lecţii extinse şi interactive pe internet, cărţile AYP, versiunile audio şi multe alte surse.
  • Pentru instrucţiuni detaliate privind meditaţia profundă, consultaţi cartea AYP Meditaţia Profundă (AYP Deep Meditation) şi AYP Plus.