Thursday, September 10, 2015

Lecţia 29 – Alcool, tutun şi droguri



Practici avansate de yoga

Lecţii principale

Autor: Yogani
Data primei publicări: 4 decembrie 2003

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare: Îmi place să beau un pahar când ajung acasă de la serviciu. Dar aceasta nu pare să meargă bine înainte de meditaţie şi nu o simt potrivită nici după meditaţie. Sunt alcolul şi meditaţia incompatibile?

Răspuns: Meditaţia are de a face cu cultivarea purităţii în sistemul nervos . Multe rezultate pozitive în viaţă provin din această purificare.Este logic că a consuma substanţe care întârzie purificarea nu facilitază procesul de meditaţie. 

Aceasta nu este o lecţie de morală. Este o poziţie pragmatică bazată pe experienţă. Dacă ceva ne face să ne simţim rău, eventual ne vom opri din a face acel lucru. Poate că înainte să începem să medităm, un pahar sau două ne uşurau întrucâtva tensiunile vieţii. Ne atenuau percepţia sau o alterau cumva, dându-ne un sentiment de bine de scurtă durată. După ce începem practica meditaţiei, experienţa noastră se schimbă. Pacea, fericirea şi claritatea pe care le descoperim venind din interior sunt diferite de stările temporare provocate de substanţele pe care obişnuiam să le ingerăm. Cele doua stări sunt imcomparabile, iar noi începem să vedem lucrurile altfel. Plăcerea trecătoare dată de alcool îşi pierde atracţia prin comparaţie cu starea de fericire durabilă adusă de meditaţiei.

Încă o dată, această nu este o lecţie de morală. Nu este un „nu ai voie.” Este alegerea ta, întotdeauna. Dacă alegi să ceri mai mult de la viaţă, să iei calea meditaţiei şi a altor practici avansate de yoga, decizia e uşoară. Trezirea trăirii purei conştiinţe extatice îţi va schimba atitudinea faţă de alcool. Dă-i meditaţiei regulate o şansă sa lucreze şi lucrurile care nu iţi fac bine vor avea tendinţa să dispară firesc cu timpul din viaţa ta. Pe lângă alcool, oamenii descoperă că acelaşi lucru se întâmplă cu drogurile, tutunul şi chiar cafeaua. Tot ce trebuie să facem este să medităm de două ori pe zi şi să ascultăm ce ne spune tăcerea interioară. Vom şti atunci ce avem de făcut.

Medicamentele sunt o altă poveste. Urmează sfatul doctorului în această privinţă. Dacă crezi că un medicament care îţi este prescris interferează cu meditaţia, vorbeşte cu doctorul. Vezi dacă este vreo posibilitate să împaci nevoile tale medicale şi practica meditaţiei.

Gurul este în tine.


Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză: 

·        Consultaţi lecţiile complete, cu comentariile şi adăugările autorului, publicate în două volume sub titlul  Practici avansate de yoga: Lecţii simple pentru o viaţă extatică (AYP Easy Lessons for Extatic Living). Consultaţi AYP Plus pentru lecţii extinse şi interactive pe internet, cărţile AYP, versiunile audio şi multe alte surse.

·        Pentru instrucţiuni detaliate privind meditaţia profundă, consultaţi cartea AYP Meditaţia Profundă (AYP Deep Meditation) şi AYP Plus.