Thursday, September 10, 2015

Lecţia 27 –Localizarea mantrei



Practici avansate de yoga

Lecţii principale


Autor: Yogani
Data primei publicări: 3 decembrie 2003

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare: Este necesar să gândesc mantra în anumite parţi ale corpului? Uneori mantra gravitează spre locuri fizice în mine.
 
Răspuns: Nu, nu localizăm intenţionat mantra într-un punct anume. Aceasta este o întrebare delicată deoarece mantra are o calitate vibratorie care trezeşte sistemul nervos în anumite feluri, aşa cum am discutat deja în lecţia despre calităţile vibratorii ale mantrei. Deci poate fi simţită într-un loc sau în altul, aşa cum ai spus. Dar nu favorizăm acest lucru. Continuăm cu simpla procedură de a utiliza mantra, mereu la fel. 


Sistemul nervos în straturile sale cele mai subtile este ca un diapazon –  sau mai degrabă ca o multitudine de diapazoane, cu doar câteva diapazoane armonizând vibraţiile tuturor celorlalte. Mantra rezonează cu aceste câteva diapazoane principale. Mai târziu vom intensifica mantra pentru a extinde influenţa acestui efect de diapazon. Ca rezultat, tăcerea noastra interioară se va extinde şi adânci. Acestă tăcere interioară imperturbabilă va fi trăită ca pură conştiinţă extatică ridicându-se în noi.

Dacă descoperi că mantra se întâmplă să fie într-un anumit loc, este în regulă. Nu rezistăm acestui fenomen. Nici nu îl încurajăm. Aşa cum lăsăm mantra să se stabilizeze firesc la niveluri tot mai tăcute,la fel o lăsăm să se localizeze în corp oriunde se întâmplă în mod firesc. Este normal şi să nu se stabilizeze într-un anumit loc. Nu este vorba de localizări fizice. Mantra rezonează în mod natural în funcţie de procesul complex de purificare care se petrece înăuntrul nostru în timp ce medităm. Tot ce avem de făcut este să urmărim procedeul simplu de a gândi lejer mantra şi de a ne întoarce la ea atunci când ne dăm seama că am pierdut-o.

Un alt motiv care face ca această întrebare pe care o pui privind localizarea mantrei să fie un subiect delicat are de a face cu faptul că în curând vom discuta pranayama şi vom începe o practică avansată de respiraţie înaintea fiecărei şedinţe de meditaţie. Aceasta va cere direcţionarea atenţiei într-un anumit fel în corpul fizic în unison cu respiraţia. Vom folosi cele două practici succesiv – pranayama şi meditaţia, fiecare dintre ele folosind o tehnică diferită. Ele se vor completa una pe alta extraordinar, aşa cum vei vedea. Acesta va fi începutul integrării practicilor avansate de yoga – integrare cu rol foarte important. Fiecare tehnică va fi practicată independent. Cu toate acestea, atunci când cele două tehnici sunt practicate succesiv, integrarea va începe să se petreacă în noi. Întregul va fi mai mare decât suma părţilor. În loc de a folosi o singură cale naturală spre divinul din noi (mintea), vom folosi două căi (adăugând respiraţia). Împreună, cele două vor transforma sistemul nervos cu o viteză mult mai mare, iar purificarea ce va urma şi experienţele corespunzătoare vor reflecta acesată accelerare. Procesul de integrare al practicilor va fi extins treptat, pe masură ce vom adăuga celelalte căi naturale care duc înlăuntrul nostru, făcând pura conştiinţă extatică să izvorască din noi în moduri tot mai dinamice. Această integrare a practicilor este un proces delicat, foarte asemănător cu acela de a cânta la un instrument muzical. Trebuie să fim în stare să facem un lucru la un moment dat şi să facem un alt lucru diferit în alt moment. În unele practici vom face câteva lucruri diferite în acelaşi timp. Totul este parte dintr-o evoluţie firească în noi, iar practicile însele vor deveni cu timpul fireşti şi automate.  Cuvintele  sunt insuficiente pentru a descrie rezultatele practicii, excepţie făcând poate limbajul poetic. Trebuie să ajungi acolo şi să te convingi tu însuţi. Aceasta este adevărata „frontieră finală”.  Este cosmosul infinit, iar tu eşti o uşă spre el.

Gurul este în tine. 


Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză: 

·        Consultaţi lecţiile complete, cu comentariile şi adăugările autorului, publicate în două volume sub titlul  Practici avansate de yoga: Lecţii simple pentru o viaţă extatică (AYP Easy Lessons for Extatic Living). Consultaţi AYP Plus pentru lecţii extinse şi interactive pe internet, cărţile AYP, versiunile audio şi multe alte surse.

·        Pentru instrucţiuni detaliate privind meditaţia profundă, consultaţi cartea AYP Meditaţia Profundă (AYP Deep Meditation) şi AYP Plus.