Tuesday, September 8, 2015

Lecția 25 – Efectul meditaţiei asupra situațiilor de stres extrem



Practici avansate de yoga

Lecții principale

Autor: Yogani
Data primei publicări:  2 decembrie 2003

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiți de la începutul arhivei, deoarece lecțiile anterioare sunt necesare pentru a înțelege și practica această lecție. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce aceastădiscuţie?)

Întrebare: Trec printr-un divorț dificil. Mă va ajuta meditaţia să-i fac faţă?

Răspuns: Da, va ajuta, dar ține seama că meditația nu este un pansament destinat să rezolve o criză  imediată. Este o practică pe termen lung, care aduce beneficii multiple. Unul dintre acestea este creşterea toleranței la situații de stres intens. Așadar, meditația te va ajuta în situația prezentă, iar în timp, cu practica regulată, te va face în general mai rezilient in situații de stres.

De ce se întâmplă așa? Este un fenomen interesant care poate fi observat, legat de creşterea treptată a conștienței pure beatifice în sistemul nervos. Pe măsură ce medităm, ne dăm seama cu trecerea timpului că avem mai multă „tăcere” în noi. Nu înseamnă că devenim mai tăcuți în viața noastră exterioară. Probabil vom părea la fel celor din jur – poate ceva mai calmi. Dar înăuntru vom fi mai liniștiți, cu mai puțină agitație în gândurile noastre, în emoțiile și în reacțiile fizice interioare decât înainte. Mai puțin zgomot, vreau să spun. Această experiență a tăcerii interioare continuă să crească pe măsură ce medităm în fiecare zi de-a lungul multor săptămâni, luni și ani. Pe acest fundal, observăm că tumulturile zilnice din viață nu ne zdruncină atât de mult. Lucruri care obișnuiau să ne supere nu o mai fac atât de mult. Devenim mai stabili în interior. În cazul unui eveniment subit, cu ar fi un zgomot puternic, care de obicei ne făcea să tresărim, acum s-ar putea nici să nu ne clintească. Îl vom resimți dintr-un centru de calm care nu poate fi afectat. Va trece pe lângă noi, lăsând vagi urme de tensiune. Înseamnă că vom deveni reci și insensibili? Absolut nu. Tot vom simți, vom avea de fapt mai multă compasiune, dar nu vom mai fi târâți de emoții așa cum eram înainte.

Acesta este factorul esențial care previne șocul într-o situație stresantă: această tăcere,  această liniște interioară.
Dintr-o perspectivă spirituală, această realitate a fost bine descrisă de Isus în cuvintele: „Omul înțelept a clădit casa lui pe stâncă. A căzut ploaia, au venit râurile mari, au suflat vânturile și au bătut în casa aceea, dar ea n-a căzut, fiindcă era întemeiată pe stâncă.” (Matei 7:24-25).

Dacă îți construiești casa pe stânca tăcerii interioare, nimic nu va putea să o dărâme. De aceea meditația este una dintre cele mai bune terapii anti-stres care se cunosc. Ca și în privința păstrării sănătății, meditația este cel mai bine folosită în cultivarea sistemului nervos în prealabil, stabilizând echilibrul și tăcerea interioară înainte ca furtunile vieții să se pornească.

Pe lângă aceste beneficii practice, de fiecare zi, tăcerea interioară este fundamentală în trezirea extazului divin și  în rafinarea percepției noastre privind lumea din jurul nostru într-un mod divin. Trezirea tăcerii în sistemul nervos este primul stadiu al procesului de iluminare.

Guru este în tine.


Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:
  • Consultaţi lecţiile complete, cu comentariile şi adăugările autorului, publicate în două volume sub titlul  Practici avansate de yoga: Lecţii simple pentru o viaţă extatică (AYP Easy Lessons for Extatic Living). Consultaţi AYP Plus pentru lecţii extinse şi interactive pe internet, cărţile AYP, versiunile audio şi multe alte surse.
  • Pentru instrucţiuni detaliate privind meditaţia profundă, consultaţi cartea AYP Meditaţia Profundă (AYP Deep Meditation) şi AYP Plus.