Tuesday, September 8, 2015

Lecţia 24 –Meditaţia are efecte curative?



Practici avansate de yoga
Lecţii principale

Autor: Yogani
Data primei publicări:  2 decembrie 2003

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiţi de la începutul arhivei, deoarece lecţiile anterioare sunt necesare pentru a înţelege şi practica această lecţie. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce aceastădiscuţie?)

Întrebare: Dacă sunt bolnav, meditaţia mă va ajută să mă fac bine?
Răspuns: Este posibil ca meditaţia să ajute, dar este mult mai bună ca prevenţie decât ca tratament. Pe măsură ce sistemul nevos devine mai echilibrat de-a lungul timpului datorită regimului regulat de meditaţie zilnică, sistemul imunitar va funcţiona mult mai eficient şi probabilitatea de a te îmbolnăvi va fi mult mai mică. Alte practici avansate de yoga de care vom discuta în continuare vor creşte şi mai mult rezistenţa organismului la boală. Echilibrul şi puritatea corpului şi ale minţii sunt cea mai bună protecţie împotriva bolilor. Meditaţia şi alte metode de yoga sunt factori importanţi. Se poate spune că sănătatea este un beneficiu secundar al meditaţiei consecvente, o fundaţie pe care construim ceva mult mai măreţ – iluminarea. 

În cultura noastră occidentală, avem tendinţa să ne gândim mai degrabă cum să învingem o boală care apare după luni şi ani de viaţă nesănătoasă decât cum să cultivăm unei condiţii de echilibru în noi, echilibru care va preveni apariţia bolii. Fără îndoială, prevenirea cu succes printr-o viaţă echilibrată şi sănătoasă este cea mai bună cale de acţiune. Dar dacă ne îmbolnăvim, meditaţia ne poate ajuta şi atunci. Dacă trebuie să stai în pat, meditează atât cât este confortabil, alternând cu perioade de somn. Fii foarte relaxat în această privinţă, rezemându-te pe un număr suficient de mare de perne. Meditaţia va ajuta procesul de vindecare. Dar nu te aştepta să fie o soluţie magică ce va corecta instantaneu o situaţie îndelungată de viaţă dezechilibrată care a condus la boală. În schimb, gândeşte-te să cum să cultivi obiceiuri zilnice mai bune, inclusiv practica meditaţiei, care vor conduce la o stare de echilibru pe termen lung. Atunci boala va apărea mult mai rar în viaţa ta. 

Desigur, mai devreme sau mai târziu, aceste corp fizic se sa dezintegra şi va muri. Tranziţia va fi mai puţin confuză şi copleşitoare, în funcţie de cât timp am dedicat cultivării conştienţei extazului pur. Acesta este, în ultimă instantă, cel mai bun tratament. 

Guru este în tine. 


Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză: 

  • Consultaţi lecţiile complete, cu comentariile şi adăugările autorului, publicate în două volume sub titlul  Practici avansate de yoga: Lecţii simple pentru o viaţă extatică (AYP Easy Lessons for Extatic Living). Consultaţi AYP Plus pentru lecţii extinse şi interactive pe internet, cărţile AYP, versiunile audio şi multe alte surse.
  • Pentru instrucţiuni detaliate privind meditaţia profundă, consultaţi cartea AYP Meditaţia Profundă (AYP Deep Meditation) şi AYP Plus.