Tuesday, September 8, 2015

Lecţia 23 – Folosirea ceasul în meditaţie



Practici avansate de yoga

Lecţii principale
 
Autor: Yogani
Data primei publicări:  1 decembrie 2003

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiți de la începutul arhivei, deoarece lecțiile anterioare sunt necesare pentru a înțelege și practica această lecție. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce aceastădiscuţie?)

Întrebare: Mă tot uit la ceas în timp ce meditez, din teamă că voi depăşi timpul acordat sedinţei de meditaţie. Cum să schimb acest obicei care îmi distrage atenţia?

Răspuns: Tu ai un ceas biologic care este destul de precis. Dă-i şansa să funcţioneze. Are doar nevoie să fie verificat din când în când cu ceasul. Pe măsură ce cultivi obiceiul de a medita regulat, măsurarea timpului va deveni o a doua natură. Deci, ai încredere în tine. Este acceptabil să depăşeşti  involutar  limita de timp. Mai bine aşa decât să fii distras. Mai întâi renunţă la obiceiul de a urmări ceasul. Nu ţine seama deloc de timp. Fii relaxat în această privinţă. Corpul tău ştie destul de bine când au trecut douăzeci de minute. După câteva săptămâni de practică zilnică, vei deschide ochii pentru prima oară în timpul meditaţiei şi ceasul iţi va arăta că au trecut douăzeci de minute. Vei fi uimit cât de uşor este. Apoi vei ţine cont de timp automat, fără nici un efort.

Gurul este în tine.

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză:
  • Consultaţi lecţiile complete, cu comentariile şi adăugările autorului, publicate în două volume sub titlul  Practici avansate de yoga: Lecţii simple pentru o viaţă extatică (AYP Easy Lessons for Extatic Living). Consultaţi AYP Plus pentru lecţii extinse şi interactive pe internet, cărţile AYP, versiunile audio şi multe alte surse.
  • Pentru instrucţiuni detaliate privind meditaţia profundă, consultaţi cartea AYP Meditaţia Profundă (AYP Deep Meditation) şi AYP Plus.