Tuesday, September 1, 2015

Lecţia 19 – Ce tradiţie să urmez?



Practici avansate de yoga

Lecţii principale

Autor: Yogani
Data primei publicări: 28 Noiembrie 2003

Notă pentru vizitatorii noi: Se recomandă să citiți de la începutul arhivei, deoarece lecțiile anterioare sunt necesare pentru a înțelege și practica această lecție. Încarcă prima pagină (Lecţia 10: De ce această discuţie?)

Întrebare: Practic yoga şi fac meditaţie (de un alt fel) de cinci ani şi nu ştiu ce să fac. Meditaţia pe care o propuneţi este foarte bună. Am simţit aceasta imediat. Nici nu ar trebui să fiu aici, deoarece tradiţia pe care o urmez interzice practici din afara ei. Ce să fac?

Răspuns: Aşa cum este menţionat în pagina de introducere, aceaste lecţii nu promovează nici o perspectivă religioasă în particular. Nici nu se opune tradiţiilor care urmează învăţăturile unei anumite persoane sau linii de maeştri spirituali. Totul are rostul lui. Depinde de fiecare personă să cântărească avantajele şi dezavantajele diferitelor abordări şi să aleagă cu grijă o cale care promite să aducă cele mai bune rezultate. Fiecare este diferit. În acelaşi timp, fiecare are acelaşi potenţial, pentru că suntem cu toţii făcuţi din acelaşi fir divin – din constienţa extatică a tăcerii pure. Dacă suntem în legatură cu aceasta în fiecare zi şi continuăm să o cultivăm cu metode din ce în ce mai puternice, nu putem să dăm greş.

Dacă calea ta îţi aduce rezultate, continuă cu ea. Dacă găseşti împlinire pe măsură ce trece timpul, eşti acolo unde trebuie să fii.  Dacă însă tradiţia pe care o urmezi te serveşte în linii mari  dar pare într-un fel să aibă lipsuri, găseşte curajul şi flexibilitatea să încerci şi să adaugi ceea ce lipseşte. Până la urmă, tu eşti cel care terbuie sa- şi descopere propria sa conştienţă extatică, prin propriile eforturi, prin devoţiune şi prin aplicarea celor mai complete practici pe care poţi să le găseşti. Acest punct de vedere s-ar putea să contrazică anumite tradiţii care insistă că nu putem atinge mântuirea prin alte mijloace decât ale lor proprii. Poate că e aşa, dar această abordare închide uşa oricărei întrebări viitoare sau investigaţii ştiinţifice a practicilor de transformare spirituală umană. Metodele ştiinţifice occidentale pot oferi multe lucruri în această direcţie – modalităţi integrate şi complementare de a descoperi şi a aplica cunoştiinţele. Succesul ştiinţei occidentale în multe domenii este uimitor. Este timpul ca aceste metode de progres în cunoaştere să fie aplicate şi în arena cunoaşterii spirituale.

Această discuţie este rezultatul cercetării deschise, făcute pe parcursul multor ani, într-o varietate de  practici avansate de yoga. Rezultatul acestui drum este un sistem integrat de practici. Dacă este ceva aici care te ajută să faci progres, atunci este foarte bine. Dacă, în acelaşi timp, creează fricţiuni cu tradiţia pe care o urmezi, va trebui să hotărăşti tu însuţi cum să procedezi. În cele din urmă, răspunsul este în tine. Urmează-ţi inima. Conflictul potenţial nu este neapărat un lucru rău. Este un test al voinţei tale de a progresa şi te va conduce spre adevăr. 

Tradiţiile spirituale venerabile sunt de mare valoare. În acelaşi timp, vremurile se schimbă şi acum suntem martori la apariţia unor abordări mai flexibile, în care practicanţii spirituali înţelepţi examinează şi aleg să aplice acele metode şi practici spirituale care li se potrivesc cel mai bine. În cele din urmă, acest proces va avea efecte profunde asupra întregii umanităţi. Schimbarea este în aer şi aceasta este un lucru bun.

Gurul este în tine.


Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză: 
  • Consultaţi lecţiile complete, cu comentariile şi adăugările autorului, publicate în două volume sub titlul  Practici avansate de yoga: Lecţii simple pentru o viaţă extatică (AYP Easy Lessons for Extatic Living). Consultaţi AYP Plus pentru lecţii extinse şi interactive pe internet, cărţile AYP, versiunile audio şi multe alte surse.
  • Pentru instrucţiuni detaliate privind meditaţia profundă, consultaţi cartea AYP Meditaţia Profundă (AYP Deep Meditation) şi AYP Plus.