Saturday, August 15, 2015

Lecţia 15 – Agitaţie in timpul meditatiei



Practici avansate de yoga

Lecţii principale

Notă: Vorbitorii de limbă engleză sunt  sfatuiţi să consulte lecţiile complete, cu comentariile şi adăugările autorului, publicate in două volume sub titlul  „Practici avansate de yoga: Lecţii simple pentru o viaţă extatică” („AYP Easy Lessons for Extatic Living”). Consultă AYP Plus pentru lecţii extinse şi interactive pe internet, cărţile AYP, versiunile audio şi mult mai multe surse.

Autor: Yogani
Data primei publicări: 19 noiembrie 2003

Cititori noi: Se recomandă să citiţi la rând de la început  lecţiile de practici avansate de yoga (prima lecţie este Lecţia 10: “De ce această discuţie?”), deoarece lecţiile anterioare constituie premise ale acestei lecţii.

Întrebare: Când am început sa meditez, am simţit o pace plăcută şi un calm pentru câteva zile. Apoi am început să mă simt agitat, neliniştit în timpul meditaţiei şi iritat în restul zilei. Ce se întâmplă?

Răspuns: Purificarea sistemului nervos prin meditaţie pare un proces destul de simplu, dar este de fapt destul de delicat. Procedeul folosit este simplu – ne gândim cu lejeritateu uşurin la mantră, o lăsăm să se rafineze în mod natural, pierdem mantra, apoi ne dăm seama că nu o mai repetăm, ne întoarcem cu uşurinţă la ea fără să ne agăţam de o pronunţare anume, fie ea clară sau neclară… şi tot aşa pentru douăzeci de minute, de două ori în fiecare zi. Dar nu te lăsa păcălit de această simplicitate. Nu o subestima. Aceasta este o practică avansată şi puternică. Prin ea permitem ca vieţi de blocaje să fie eliminate în mod natural din adâncul nostru. Sunt stresuri şi tensiuni încrustate în sistemul nostru nervos care limitează viziunea adevărului interior şi exterior. Suntem născuţi cu unele restricţii. Altele au fost adăugate în această viaţă. Totul este eliminat încetul cu încetul în meditaţie. Este o sarcină uriaşă, cu rezultate profunde. 

Dacă procesul de purificare este un pic în dezechilibru, întâlnim disconfort – agitaţie, nelinişte. Iritabilitate. Senzaţii fizice neplăcute. Neastâmpăr. Gânduri neplăcute. Experienţe de acest fel. Din fericire, există modalitaţi de a echilibra procesul de meditaţie când apare disconfort. Primul lucru pe care putem să-l facem este să ne îngăduim timp suficient să revenim din meditaţie. Ţine minte că în timpul meditaţiei se petrece un proces de purificare internă. Poate nu simţi că se întâmplă ceva, dar dacă sari din meditaţie fără să te odihneşti mai întâi, poţi să te simţi iritabil pentru un timp după aceea, poate chiar toată ziua. Nu-ţi descărca iritarea pe cei dragi, pe prieteni şi colegi. Aminteşte-ţi că este vorba de un dezechilibru în practica meditaţiei. Totdeauna acordă câteva minute de repaus (relaxaza-te, fără să te gândeşti la mantră) la sfârşitul meditaţiei. Această pauză permite ca stresurile şi tensiunile deblocate în timpul meditaţiei să fie disipate fără efecte negative. Apoi, când te-ai ridicat, te vei simţi uşurat şi împrospătat.  Dacă nu te simţi uşurat şi împrospătat, probabil că nu te-ai odihnit suficient. Aşa că odihneşte-te la sfârşit cât este nevoie pentru a permite o tranziţie fluentă din meditaţie în activitate. S-ar putea să simţi nevoia să te întinzi un timp la sfârşitul meditaţiei. Fiecare e diferit. Caută şi identifică cea mai bună modalitate de a te odihni cînd termini meditaţia. 

Unii oameni răspund foarte repede la meditaţie. Puţin poate însemna mult. Acesta este un lucru bun. Dacă eşti unul dintre aceştia, eşti binecuvântat, dar trebuie să fii atent să iţi echilibrezi programul astfel încât să nu simţi disconfort datorită unei rate crescute de purificare interioară. Dacă, după douăzeci de minute de meditaţie, te întinzi şi te odihneşti un timp şi tot nu te simţi bine, atunci s-ar putea să fie nevoie să scurtezi perioada de meditaţia la cincisprezece minute. Dacă şi atunci resimţi discomfort, încearcă sa faci numai zece minute de meditaţie. Găseşte formula cea mai  bună pentru tine. Şi întotdeauna rezervă-ţi timp suficient la  încheierea şedinţei de meditaţie.

Este posibil ca disconfort fizic să apară în meditaţie. Acesta este de obicei un simptom al blocajelor în curs de rezolvare în sistemul nervos. Dacă disconfortul interferează cu procesul simplu de meditaţie, ia atunci o pauză de la mantră şi lasă atenţia să se îndrepte spre disconfortul fizic. Stai cu el o vreme. De obicei, aceasta este suficient să dizolve disconfortul în mod natural. Odată ce dispare, întoarce-te la mantră şi du-ţi  la capăt şedinţa de meditaţie. Consideră timpul pe care îl petreci dând atenţie disconfortului fizic ca fiind parte din timpul de meditaţie. Dacă senzaţia nu se dizolvă, întinde-te şi ohihneşte-te o vreme, până când senzaţia dispare. E un lucru pozitiv. Un blocaj se disipează. Lasă-l să se ducă uşor, natural. Acelaşi procedeu se aplică dacă eşti copleşit de un baraj de gânduri persistente, care pot sau nu să fie însoţite de senzaţii fizice. Dacă nu poţi să te întorci la mantră cu uşurinţă, atunci fii cu gândurile până se liniştesc suficient ca să te poţi întoarce uşor la mantră. Ţine minte: meditaţia nu este o luptă cu activitatea fizică sau mentală pe care o avem. Toate acestea sunt semne de dizolvare a blocajelor pe care le avem în adâncul sistemului nervos. Le lăsăm să se întâmple. Sarcina noastră este să urmărim procedeul simplu de a gândi mantra şi a permite procesului de curăţire interioară să se petreacă. Acesta nu este un război la nivelul minţii conştiente. Nu vei putea niciodată să câştigi în acest fel. Noi lucrăm dinlăuntru, în şi dincolo de subconştient. Pentru a face acest lucru, trebuie să facilităm tendinţa naturală a minţii de a merge în profunzime. Aşa că învaţă să gândeşti mantra cu uşurinţă şi las-o să meargă înlăuntrul tău.

Meditaţia este cel mai eficient mijloc de a opera adânc în subconştient şi a-l purifica. În meditaţie mergem cu uşurinţă dincolo de mintea subconştientă spre conştienţa de dedesubt, sursa a tot ceea ce este adevărat şi progresiv. Este conştienţa noastră cea care îndepărtează blocajele interioare, dacă îi dăm ocazia în meditaţie. Cu timpul, pe măsură ce blocajele sunt îndepărtate, găsim tot mai multă tăcere şi pace în viaţa de zi cu zi. Aceasta este răsăritul iluminării, starea noastră naturală. Aşadar continuă să speli fereastra sistemului tău nervos în fiecare zi.

Gurul este în tine. 

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză: Pentru instrucţiuni detaliate privind meditaţia profundă, consultă cartea AYP Meditaţia Profundă (AYP Deep Meditation) şi AYP Plus.