Friday, August 7, 2015

Lecția 11- Ce este Yoga? Ce este Religia?



Practici avansate de yoga

Lecții principale


Notă: Vorbitorii de limbă engleză sunt  sfatuiți să consulte lecțiile complete, cu comentariile si adăugările autorului, publicate in două volume sub titlul  „Practici avansate de yoga: Lecții simple pentru o viață extatică” (AYP Easy Lessons for Extatic Living). Consultă AYPPlus pentru lecţii extinse şi interactive pe internet, cărţile AYP, versiunile audio şi mult mai multe surse.

Autor: Yogani
Data primei publicări: 16 noiembrie 2003

Yoga. Religie. Aceste două cuvinte invocă multe imagini, nu este așa? Nu toate sunt clare. Nu toate sunt bune. Să nu discutăm de toate slăbiciunile umanității acum. Să ne ocupăm de lucrurile de bază. Pentru că practica spirituală este cel mai bine abordată în termeni de bază, chiar dacă adesea este complicată de nuanțele culturale ale acestor două cuvinte simple.

Yoga înseamnă “a uni”. Religia înseamnă “a lega din nou” sau “a împreuna din nou”. Hmmm… înțelesuri similare. Dar ce să unești sau să legi din nou împreună? Ah, aceasta este partea esențială aici. Suntem sau părem să fim două lucruri care trebuie puse din nou împreună. Pe de o parte, existăm într-un univers cu timp și spațiu, un univers pe care îl percepem prin simțurile noastre. Pe de altă parte, suntem observatori/martori în această lume, suntem ceva în spatele a ceea ce există, înăuntrul a tot ce există. Suntem conștienți. Ne dăm seama. Suntem și subiect (observator, martor, cel care observă) și obiect (observat, cel care este observat). Și aceste două lucruri sunt separate. Dar trebuie să fie separate? Sunt separate cu adevărat? Yoga și religia spun “nu”. Astfel, procesul de a împreuna începe aici. Indiferent de ce altceva ai auzit, acesta este in esență rolul pe care îl au yoga și religia.

Dar de ce există o separare in primă instanță? Dacă cele două sunt in realitate un singur lucru, de ce exista o dihotomie? Gândește-te la tine însuți pentru o clipă. Cine ești tu? Cei mai mulți dintre noi arată spre corp și spun “Acesta sunt eu”. Cu toții intuim că este ceva mai mult, dar cel mai bun răspuns pe care putem să-l dăm este să observăm corpul nostru și să spunem: “Acesta sunt eu. Acesta este corpul meu. Mă cheamă Joe Schmo. Pot să gândesc și să simt și acestea sunt și ele parte din mine.” Dacă ar fi să spui cuiva: “Eu sunt ceva dincolo de ceea ce vezi, dincolo de tot ceea ce gândesc și simt. Sunt conștiență.” ar părea un pic ciudat? De ce ciudat? Pentru că ne identificăm cu percepțiile corpului/minții noastre și percepțiile acestei lumi. E un obicei, un obicei profund înrădăcinat biologic și neurologic. Și nu numai atât. Deoarece din obișnuin proiectăm ideea de „eu” asupra corpului/minții noastre, ajungem să vedem mediul fizic din jurul nostru ca fiind separat de noi. Astfel, lumea, universul devin străine. Datorită procesului nostru de percepție şi identificare, Unul devine mulți.

Yoga și religia au de a face cu corectarea percepțiilor conștienței care fac ca Unul să devină mulți. Nu înseamnă că lumea noastră va dispărea. Înseamnă că vom începe să vedem lumea așa cum este ea cu adevărat, o expresie a Unului, a adevăratului Sine. Atunci lumea aceasta devine un loc mult mai prietenos. Acesta este întregul scop: să găsim fericirea în viața noastră în această lume. Şi atunci, chiar dacă lumea pare să se miște prin umbrele acestei aparente separări, nu este necesar ca tu să continui să vezi lucrurile așa. Aceasta este promisiunea pe care o fac yoga și religia. Aceasta e promisiunea pe care o fac practicile spirituale. Este o promisiune bună. Depinde de noi să împlinim această promisiune făcută de yoga și religie, folosind cele mai bune metodele pe care le putem găsi.

Unificarea nu presupune numai o înțelegere intelectuală a situației, deși aceasta nu strică. Presupune o schimbare fundamentală a felului in care funcționăm, din punct de vedere biologic și neurologic. Atunci percepția noastră se schimbă. Gândurile, emoțiile și acțiunile noastre se schimbă, devin pline de dragoste și de sens. La toți ne-ar prii așa ceva. Identificarea cu eul limitat se dizolvă încet încet și ceva uimitor crește înăuntrul nostru. Yoga nu este doar un proces intelectual. Este un proces fizic, cum știe oricine care a fost la un curs de yoga. Practicile de yoga operează la multiple nivele – fizic, mental, emoțional, neurologic – și în galaxiile de energie extatică interioară!

Procesul de unificare începe prin a accesa direct Sinele nostru interior, conștiența noastră. Odată ce am stabilit o bază în conștiență, putem începe de aici multe alte practici. Observarea cu regularitate a conștienței noastre celei mai profunde este liniștitoare și plăcută și poate să ușureze imediat o viață aglomerată și supraîncărcată. Aceasta se realizează practicând meditația. O anumită formă de meditație, numită meditație profundă. Aceasta este prima practică de yoga avansată pe care o vom învăța pe drumul nostru spre unificare, pe calea de a ne unifica interior. Este un prim pas important care răsplătește generos un mic efort zilnic.
“Efort zilnic?” întrebi tu. Vom vorbi despre aceasta mai departe. Pentru că fără să ne angajăm să facem un efort zilnic, ne pierdem timpul aici, ca și în orice alt domeniu.
Gurul este în tine.

Notă pentru cunoscătorii de limbă engleză: Pentru o perspectivă  completă şi detaliată asupra organizării unui program de practică zilnică şi auto-reglarea practicii, consultă cartea AYP „Eight Limbs of Yoga” („Cele opt ramuri ale practicii yoga”).